top of page

Gebruiken

Vooral op toeristische plekken kan het overweldigend zijn. Het is druk, en er zullen waarschijnlijk verkopers zijn die hun waar heel graag aan je willen laten zien. Ook kan het voorkomen dat jongens je graag de weg willen wijzen, voor wat geld.

​

Dames willen je hand vastpakken om henna aan te prijzen. Of er wordt gevraagd om het maken van een foto, waar men vervolgens geld voor wil hebben. Als je dit niet leuk vindt, wijs dan vriendelijk af. Ze zullen niet doorgaan.

 

Alles gaat een stuk minder snel dan in Nederland. Bij de douane had je dat al gemerkt, want de rij is vaak lang en ze bekijken uitgebreid je paspoort voordat de stempels worden gezet. Geef je over aan het tempo van het land, je hebt vakantie!

Alcohol

Zoals eerder aangegeven wordt bij lange na niet overal alcohol geschonken. Op de toeristische plekken, en in hotels meestal wel, maar in riads, en zeker buiten de steden, is het niet vanzelfsprekend. Soms kan je er van te voren om vragen.

Afdingen

In Marokko is het gebruikelijk om op de markten/in de medina af te dingen. Omdat je toerist bent zal een verkoper heel hoog insteken als je om de prijs vraagt.

Het is natuurlijk waar je je fijn bij voelt, maar het is normaal om als tegenbod 1/3 van de vraagprijs te noemen. Maak grapjes en ga de onderhandeling vrolijk in, dan is er vaak een “korting” van 50% mogelijk.

Auto huren

Niet alle auto verhuurbedrijven in Marokko leveren zoals gezegd goede auto’s af. Het is daarom fijn als je van te voren al bij een gerenommeerd bedrijf een auto boekt, of in ieder geval de weg weet.

Bij de verzamelsite Discovercars zit het wel goed, net als bij good old Sunnycars.

Fotograferen

Wat zijn Marokkanen fotogeniek! Het is enorm verleidelijk om alle mensen te fotograferen, want dat maakt het plaatje geweldig af, maar doe dit absoluut niet zonder toestemming. Het is respectloos en het mag bovendien gewoon niet zonder overleg. 

Kleding

Hou een beetje rekening met wat je aantrekt. Bloot is not done, en al helemaal niet bij religieuze plekken. Gewoon een sjaal mee of niet al te kort, dan zit het wel goed.

Reisdocumenten

Omdat Marokko geen Schengen land is is het extra belangrijk dat je paspoort op orde is. Dit betekent dat je paspoort hoe dan ook nog 6 maanden geldig is bij aankomst in Marokko.

Je mag als Nederlander maximaal 90 dagen in Marokko verblijven.

Verzekeringen

Zoals bij iedere reis is het slim om een reisverzekering (en eventuele annuleringsverzekering) af te sluiten, waarbij je rekening kan houden met de activiteiten die je van plan bent. Ga je bijvoorbeeld quad rijden, dan loop je risico op letsel. Of als je het toch een fijn gevoel vindt als je spullen extra verzekerd zijn tegen diefstal, dan is dat ook aan te raden. Doorlopend verzekeren kan goedkoper zijn dan eenmalig, kijk hier dus goed naar. Je vindt een verzekering naar jouw situatie bijvoorbeeld via deze partij, zij kunnen je absoluut de juiste verzekering afsluiten.

Telefonie/Wifi

Wifi is vaak slecht en soms helemaal niet beschikbaar. Koop een lokale simkaart voor je data en eventuele telefonie. Stukken goedkoper! Dat kan hier bij Airalo, een superhandige tool waarmee je online zonder gedoe alles regelt. 

bottom of page